Koira ja kissa saman katon alla

Koira on laumaeläin ja leimautuu helposti yhteisöönsä, joka usein koostuu ympäröivästä perheestä. Vaikka vanhat stereotypiat kissoja vihaavista koirista pitävät edelleen sitkeästi pintansa, on koira kuitenkin täysin mahdollista opettaa elämään sulassa sovussa kissan tai jonkun muun lemmikin kanssa.

Onko koirien sopeutumisessa eroja?

Koirien riistavietti vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka hyvin koira oppii kaveriksi saman katon alla asuvan toisen eläimen kanssa. Metsästyskoirat ovat usein melko haastavia sopeutettavia, sillä niillä on voimakas riistavietti ja erityisesti aikuisen koiran kanssa omistajalta vaaditaan sekä pelisilmää että kärsivällisyyttä, jotta koira voisi elää samassa kodissa muiden lemmikkien kanssa.

Koiran ja kissan käytöksessä on eroja

Koira ja kissa ovat ihmisen historiassa ilmaantuneet ihmisen lemmikeiksi hyvin eri aikaan ja vaikka koiraa voikin sanoa jo täydelisesti kesyyntyneeksi, on kissa vielä edelleen puoliksi villi. Nämä erot korostuvat erityisesti käytöstä tulkitessa. Koira on adaptoitunut laumassa toimimiseen, onhan jo sen esi-isä susi selkeästi laumaeläin ja laumassa vallitsee tarkka hierarkia. Kissa puolestaan on yksineläjä ja lähes huippuunsa viritetty petoeläin, joka saattaa vielä nykyäänkin saalistaa ruokansa itse, jos sillä on siihen mahdollisuus.

Koiran ja kissan yhteiselämässä ongelmia saattaa ilmetä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun ne eivät ymmärrä toistensa käytöstä. Koira viestii hännän viuhtomisella hyväntuulisuutta, kissa taas ärtymystä. Lisäksi on hyvä ymmärtää, että tämä kommunikaatio ei ole samanlaista kuin ihmisen kielellinen ilmaisu, vaan toiminta on täysin vaistonvaraista. Häntäänsä heiluttava eläin ei siis tietoisesti halua viestiä iloa tai ärtymystään, näin vain tapahtuu tunnetilasta johtuen.

Koiran ja kissan ystävyys vaatii aikaa

Koira ja kissa on mahdollista opettaa vähintäänkin sietämään toisiaan ja todennäköisesti niistä voi tulla myös hyvätkin ystävät. Tämä vaatii usein runsaasti aikaa ja omistajan on puututtava tilanteeseen, jos hän huomaa jomman kumman eläimen käyttäytyvän stressaantuneesti tai vihaisesti.

Tutustuminen sujuu parhaiten, kun molemmat ovat vastaanottavaisessa ja stressittömässä tilassa. Molempia on mahdollista palkita esimerkiksi silloin kun toinen eläin ilmestyy näköpiiriin. Näin eläin oppii yhdistämään toisen lemmikin positiiviseen asiaan ja siitä jää hyvä kokemus. Omistajan tulee varmistaa, että molemmat eläimet saavat halutessaan olla rauhassa ja kummallekin kannattaa järjestää oma paikka, jonne voi vetäytyä. Erityisesti kissa tarkkailee mielellään tilannetta aluksi jostain kauempaa esimerkiksi korkealta hyllyn päältä. Koirallekin täytyy antaa mahdollisuus siirtyä muualle, eikä se saa joutua tilanteessa alakynteen.

Jos tilanteessa on epävarma, kannattaa mielummin varmistella liikaa kuin liian vähän. Kissan ja koiran tehdessä lähempää tuttavuutta voi paikalla tarvittaessa olla useampi ihminen. Eläimille tulee antaa tasapuolisesti huomiota niin, että kumpikaan ei joudu kilpailemaan siitä.

Related Posts

ezy