Koiran kanssa matkustaminen

Koira on yksi perheenjäsen, joten kun on aika alkaa miettiä lomakohteita, moni koiranomistaja alkaa kokea stressiä. Vaikka koiran kanssa voi matkustaa, se vaatii huolellisempaa suunnittelua kuin normaali matkustaminen. Koiraa koskevat eri säännöt kuin ihmisiä, ja säännöt vaihtelevat huomattavasti matkustustapojen, maiden ja majapaikkojen mukaan. Myös oman koiran luonne vaikuttaa siihen, mikä on mahdollista. Osa koirista ei kestä autossa matkustamista, vaan kokee matkapahoinvointia tai käyttäytyy häiritsevästi. Monet koiran omistajat taas eivät raaski laittaa koiraa häkkiin ja lentokoneen ruumaan, mikä rajoittaa mahdollisia matkakohteita.

Jos taas koiran haluaisi jättää pois matkalta, se vaatii joko tuttua jolle koiran voi jättää, tai investointia koirahotelliin tai tilapäiseen huoltajaan. Jotkut koirat tai niiden omistajat eivät taas halua olla toisistaan erossa, mikä tekee mahdottomaksi koiran kotiin jättämisen muutamaa päivää pidemmäksi. Lomat ja koirat voivat olla niin hankala yhtälö, että moni ei siitä syystä ota itselleen koiraa. Kuinka sitten voi matkustaa koiran kanssa?

Mitä ottaa huomioon lomakohdetta miettiessä

Ensin kannattaa miettiä sitä, haluaako koiran mukaan matkalle, ja jos ei, mitkä ovat vaihtoehdot. Ystäviä tai sukulaisia voi pyytää ottamaan koiran hoitoon, mutta kannattaa varmistaa, että he tuntevat koiran jo ennestään ja osaavat pitää siitä huolta. Monet eivät välttämättä tiedosta että koira vaatii paljon aikaa ja huomiointia, ja sitoo huoltajansa kotiin usein. Nykyisin on myös olemassa koirahotelleja joihin koiran voi jättää ja muita maksullisia, ammattimaisia koiran huoltajia. Lisäksi esimerkiksi työkseen koiria ulkoiluttavilta voi kysyä kiinnostaisiko heitä pitää koira luonaan maksua vastaan.

Jos koiran haluaa ottaa matkalle mukaan, täytyy miettiä ensinnäkin matkakohteen sijaintia ja sitä miten sinne pääsee. Kotimaassa matkustaminen koiran kanssa voi olla hyvinkin helppoa, jos omistaa auton ja koira pystyy matkustamaan autossa. Toinen vaihtoehto on junat joissa on koiravaunuja. Pienemmille koirille kannattaa hankkia kuljetushäkki- tai laukku jossa koiran voi kuljettaa helposti ja varmistaa, ettei siitä ole haittaa kanssamatkustajille. Esimerkiksi Zoo -nettikauppa tarjoaa monenlaisia häkkejä ja laukkuja.

Lentokoneisiin voi yleensä ottaa koiran, tosin pandemian takia jotkut yhtiöt eivät toistaiseksi niitä salli. Joka tapauksessa eri lentoyhtiöiden säännöt kannattaa tarkistaa hyvin, koska ne vaihtelevat eri yhtiöiden välillä ja riippuen koiran koosta. Yleisesti ottaen nyrkkisääntö on, että koira saa matkustaa koneen sisällä laukussa, jos se on niin pieni että sen laukku mahtuu edessä olevan istuimen alle. Isompi koira joutuu ruumaan ja häkkiin.

Mikä on hyvä matkakohde koiralle

Koiraa ei kannata ottaa mukaan, jos sen sitten jättää yksin majapaikkaan suurimmaksi osaksi päivää. Parhaat kohteet ovat paikkoja, joissa koiran voi ottaa mukaan lähes kaikkialle, ja joissa koira itsekin viihtyy. Maaseudulla koira viihtyy aina, ja koska maalla koiria on yleensä enemmän, siellä on yleensä helpompaa ottaa koira mukaan eri nähtävyyksiin tai ravintoloihin. Joissain maissa koiran voi tuoda rannalle, ja yhä useammissa maissa on koirarantoja joissa sen voi antaa juosta vapaana. Mikä olisi sen hauskempaa koiralle kuin rantaloma jossa se saa leikkiä uusien karvaisten ystävien kanssa! Monenlaiset luonnossa liikkumiseen keskittyvät lomat ovat oikein soveliaita koiran mukaan ottamiseen, vaikkapa vaeltaminen. Zoo -nettikauppa myy myös koirareppuja, jossa koiraa voi kantaa silloin kun maasto ei sovellu sille.

Tarvikkeita koiran matkaa varten

Monia tarvikkeita ei tule ajatelleeksikaan, ennen kuin tietää niiden olemassaolosta. Kannattaakin selailla Zoo -nettikaupan valikoimaa, jotta tulee varmasti ostaneeksi kaiken tarpeellisen. Esimerkiksi koiran häkkiin kannattaa hankkia liukuestematto jotta koira ei luistele kurveissa, sekä juomakulho josta vesi ei läiky pois. Talvella kylmiin kohteisiin suuntautuville matkoille koiralle kannattaa hankkia lämmin takki tai talvikengät.

Related Posts

ezy