Miten harrastaa koiran kanssa?
Moni koira on tyytyväinen, kun se saa olla omassa laumassaan, viettää aikaa omien ihmistensä seurassa ja pääsee lenkille vähintään pari kertaa päivässä. Toiset koirat ovat kuitenkin energisempiä ja tarvitsevat runsaasti tekemistä. Koiran kanssa harrastaminen on erinomainen tapa kehittää koiran ja omistajan välistä suhdetta ja usein harrastuksesta hyötyvät sekä koira, että omistaja.
[IMAGE=bODp0Wb2wzFf.jpg]
Koira saa purettua ylimääräistä enerigaansa ja älylliset tehtävät haastavat sitä eri tavalla kuin pelkkä lenkkeily. Omistaja puolestaan joutuu käyttämään luovuuttaan saadakseen koiraansa motivoitua, jonka lisäksi kunto kohoaa koiran kanssa liikkuessa, verenpaine laskee rakkaan lemmikin seurassa oleillessa ja yleisterveys paranee stressin vähenemisen ja liikunnan lisääntymisen seurauksena.
[IMAGE=bSkASgbCnbjY.jpg]
Mitä koiran kanssa voi harrastaa?
[IMAGE=fQcqpNbHExYL.jpg]
Moni koira nauttii pienimmästäkin tekemisestä, eikä sen välttämättä tarvitse olla haastava harrastus, kuten agility tai metsästys. Jo kotona tai ulkona tehtävä tottelevaisuuskoulutus riittää varsinkin alkuun erinomaisesti aktivoimaan koiraa ja parantamaan sen suhdetta omistajaansa. Tottelevaisuuskoulutus toimii myös pohjana kaikille muille koiraharrastuksille ja varsinkin peruskäskyjen on oltava hallussa, jotta voidaan edetä pidemmälle muiden harrastusten suhteen.
Kun peruskäskyt, kuten istuminen, paikallaan pysyminen ja luokse tuleminen ovat hallussa, voidaan koiran kanssa alkaa harjoittelemaan vaativampia temppuja. Huomioi kuitenkin koiran rajoitteet, esimerkiksi nivelvaivoihin taipuvaisen koiran kanssa tulee olla varovainen rasituksen suhteen.
Jos agility kiinnostaa, voi perustemppuja harjoitella jo kotona esmerkiksi virittämällä tuolien välille lakanatunnelin, tai rakentamalla erilaisia telineitä, joiden avulla voidaan treenata. Rakennustarvikkeet tarjoaa byggmax, josta voi saada tarvikkeita myös esimerkiksi koirankopin rakentamiseen omalle pihalle.
Hyödynnä koiran luontaisia taipumuksia
Monet koirat on jalostettu tiettyihin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi metsästykseen tai noutamiseen ja tätä toimintaa ne usein mielellään toteuttavat, jopa ilman käskyä. Näitä taipumuksia voikin hyödyntää, kun esimerkiksi etsii yhteistä harrastusta. Monilla noutajilla ja metsästyskoirilla on hyvä hajuaisti ja niiden kanssa voi helposti harrastaa esimerkiksi jäljestystä. Luonnollisesti myös metsästys sopii näiden koirien luonteeseen.
Erityisesti paimenkoirat ja villakoirat tunnetaan älykkyydestään ja niille on helppo opettaa useitakin eri toimintoja, kuten esimerkiksi koiratanssia, tai vaikkapa erilaisia temppuja. Monet muutkin rodut oppivat näitä lajeja helposti, mutta oppimiskyvyssä saattaa olla rotu- ja yksilökohtaisia eroja.
Koiraa pystyy opettamaan parhaiten, kun löytää keinon motivoida sitä. Toiset koirat on helppo motivoida ruoalla ja herkkupaloilla, toiset taas tekevät mitä tahansa saadakseen suosikkipallonsa omistajan kädestä. Monelle koiralle riittää myös omistajan kiitos ja kehut, mutta varsinkin alkuun palkitsemisen täytyy olla selkeää, jotta koira ymmärtää mitä siltä halutaan.
Opettaminen ei saa koskaan perustua pakottamiseen tai väkivaltaan, sillä siitä ei seuraa pidemmän päälle mitään hyvää. Koira täytyy saada itse oppimaan ja sen täytyy haluta tehdä asioita, joita omistaja siltä toivoo. Tämä onnistuu ainoastaan, jos koiran ja omistajan välinen luottamus on kunnossa, eikä koira pelkää omistajaansa missään vaiheessa.
Monesti kuulee sanottavan, että vanha koira ei opi uusia temppuja, mutta moni koiranomistaja tietää toki, että tämä uskomus on jo moneen kertaan kumottu. Vanhan koiran oppiminen saattaa olla toisenlaista, mutta oikeila motivointikeinoilla myös vanhempi koira oppii aivan yhtälailla kuin nuorempikin.