Koirat

Koirakuume on mukava ja myönteinen kuume, joka iskee ajoittain kaikkiin koirien ystäviin. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia asioita kannattaa miettiä ennen oman koiran hankintaa.

Pohdintaa ennen oman koiran hankintaa

Jossakin vaiheessa saattaa tuntua siltä, että nyt olisi oikea aika hankkia oma koira. Ennen koiran hankintaa kannattaa miettiä rehellisesti muun muassa seuraavia asioita:

  • Olenko valmis ulkoilluttamaan koiraa säässä kuin säässä ja olenko valmis kouluttamaan koiraa perehtymällä sen rotuun sekä lajille ominaiseen käytökseen?
  • Haluanko pienen vai ison koiran, aikuisen vai pennun?
  • Onko minulla taloudellisesti varaa koiran hankintaan, ruokintaan, rekisteröintiin, tuleviin eläinlääkärikuluihin ja lääkkeisiin?
  • Haluanko seurakoiran, aktiivisesti liikkuvan koiran vai näyttelykoiran?

Ohjesäännöistä tärkeimpiä on, että koiran pitää sopia omistajansa elämäntyyliin, elämäntilanteeseen ja kaikkien perheenjäsenien tulee hyväksyä koiran hankinta. Koiran hankintaa ajatteleva henkilö voi tehdä verkossa rotutestin ja hankkia koiran kasvattamiseen liittyvää tietoa muun muassa paikallisesta koirakerhosta. Koira on Suomessa erittäin suosittu lemmikki, joten koirakerhoja on melkein jokaisella paikkakunnalla.

Liikkuva koira on onnellinen koira

Koiralla pitää olla elämässään erilaisia aktiviteetteja, sillä melkein jokainen koira pitää liikunnasta ja sen eri muodoista. Yleisesti koirat ovat kovia lenkkeilemään, pelaamaan erilaisia pallopelejä ja uimaan. Erityisesti kaikki noutajakoirat pitävät keppien, pallojen ja esimerkiksi frisbeen noutamisesta.

Koiran pitää pienestä pitäen saada ohjausta siitä, miten suhtaudutaan eri ikäisiin ihmisiin, toisiin eläimiin ja koiriin sekä kotona että kodin ulkopuolella. Koiran omistajista kukaan ei voi tietenkään arvata tulevaisuuttaan esimerkiksi terveyden kannalta katsoen, mutta yleisesti ottaen omistajan pitää sitoutua koiraan jopa 15 vuodeksi.

Omistajailmoituksen tekeminen

Koirasta tehtävä omistajailmoitus tehdään aina Kennelliittoon. Tässä yhteydessä pennunomistaja saa pennulle rekisteritodistuksen. Kennelliittoon kuuluvat jäsenet tekevät omistajailmoituksen kätevästi verkossa Omakoira-palvelussa. Omistajailmoituksen voi lähettää myös rekisteritodistuksessa mainittuun postiosoitteeseen tai käyttämällä valmista omistajailmoituslomaketta.

Vaihtoehtoja on monia, sillä omistajailmoituslomakkeeen voi tehdä myös vapaamuotoisena. Ensimmäisen kerran tehtävä omistajailmoitus on aina maksuton. Koiran omistaja saa erillisen omistajatodistuksen, johon liittyy omistajamuutososa. Koiralla saa olla yhtä aikaa kolme omistajaa.

Koiran omistajanmuutos

Suotavinta olisi, että koiralla olisi elämänsä aikana vain yksi omistaja, mutta omistajan vaihdos voidaan kuitenkin tehdä esimerkiksi omistajan mahdollisen sairauden tai muun elämäntilanteen muuttumisen vuoksi. Omistajanmuutos koiralle voidaan tehdä entiseltä omistajalta saadun valtuutusavaimen avulla verkossa. Omistajanmuutosilmoitus on aina maksullinen.

Tunnistusmerkintä yksilöi koiran

Suomessa syntyneen koiranpennun tunnistusmerkintä tapahtuu aina ennen koiran rekisteröintiä joko mikrosirun tai tatuoinnin avulla. Tuontikoiran ollessa kyseessä tunnistusmerkintänä käytetään ainoastaan mikrosirumerkintää.

  • Mikrosiru on pieni kapseli, joka laitetaan koiran nahan alle. Jokaiseen mikrosiruun kuuluu oma numerosarja, joka luetaan siihen tarkoitetulla laitteella.
  • Tatuointi painetaan koiran korvalehteen. Tatuoinnissa on tunnistusmerkitsijän Kennelliitosta saama numerosarja. Suomessa syntyneen koiranpennun osalta tarvittava tunnistusmerkintä löytyy aina koiran rekisteritodistuksesta. Tunnistusmerkinnästä on apua silloin, jos koira karkaa tai varastetaan.

Hyvän kasvattajan tunnusmerkit

Vastuullinen ja asiantunteva koirankasvattaja kertoo oma-aloitteisesti koiran rodusta ja siihen kuuluvista ominaispiirteistä. Jokaisella rodulla on myös omat terveysongelmansa, joten koiran tulevan omistajan on hyvä olla myös niistä tietoinen. Hyvä koirankasvattaja kertoo myös parhaat vinkit koiran ravintoon ja ruokavalioon liittyen. Tiesitkö, että asiantunteva kellfri tarjoaa verkossa myös eläimille, kuten koirille kaiken tarvittavan niiden hoitoon ja ravintoon liittyen.

Related Posts

ezy