Mitä koiraa hankkiessa tulee ottaa huomioon?

Kun koiran ottaa uuteen kotiin, on se monivaiheinen prosessi, jossa useita asioita tulee ottaa huomioon jo ennen koiran hankintaa. Vastuullinen koiranomistaja aloittaa hankintaprosessin suunnittelemalla jo hieman etukäteen valintojaan ja elämäänsä. Koira elää rodusta riippuen 8-18 vuotta ja ottaessaan koiran, sen omistaja sitoutuu huolehtimaan siitä ja tarjoamaan sille kodin todennäköisesti yli kymmeneksi vuodeksi.

Alkuun kannattaa siis pohtia hieman tulevaisuuttaan. Onko elämäntilanne sellainen, että kykenee huolehtimaan koirasta, jos joutuu vaikka muuttamaan, sairastuu tai jää työttömäksi? Entä jos joutuu olemaan pitkään poissa kotoa, löytyykö koiralle silloin joku, joka voi siitä huolehtia? Nämä ovat asioita, joita kannattaa ehdottomasti harkita hieman pidempäänkin, eikä koiraa saa missään tapauksessa ottaa hetken mielijohteesta. Taloudellinen tilanne kannattaa myös pohtia pidemmän kaavan kautta, sillä koiraan joutuu käyttämään rahaa sekä ruokaan että eläinlääkärikuluihin, jonka lisäksi tulevat koiran tarvikkeet ja mahdolliset harrastukset. Ilmainen lemmikki se ei missään tapauksessa ole.

Itselleen sopivan rodun valitseminen

Kun päätös koiran hankinnasta on harkittu ja tehty, täytyy seuraavaksi päättää minkälaisen koiran haluaa. Kun pohtii rehellisesti omia tottumuksiaan eli esimerkiksi sitä, kuinka paljon haluaa koiran seurassa viettää aikaa ja mitä haluaa koiran kanssa harrastaa, välttyy todennäköisesti ongelmilta koiran käytöksen kanssa.

Ei kannata kokea syyllisyyttä siitä, että on itse ennemmin sohvaperuna kuin aktiivinen liikkuja, silloin on vain harkittava tarkkaan minkälainen koira sopii omaan elämäntyyliin. Aktiivinen rotu kyllästyy helposti sohvalla lojumiseen, kun taas tietyt rodut ovat onnellisimmillaan omistajan kainalossa ja pärjäävät pienemmälläkin liikuntamäärällä. Tästä huolimatta kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa, ja jos ei ole valmis viemään koiraa kävelylle, kannattaa hommata jokin toinen lemmikki.

Rotuihin kannattaa tutustua rauhassa ja erilaiset sivustot tarjoavat myös hakukoneita, joissa voi vaikkapa testata minkälainen koira itselleen sopii. Jos mielessä on jokin tietty rotu, kannattaa hakea tästä rodusta tietoa mahdollisimman paljon ja kysellä samaa rotua omistavilta näiden omia kokemuksia esimerkiksi koulutuksen suhteen. Päätöstä oikeasta rodusta ei pidä tehdä hätiköiden, vaan siihen kannattaa käyttää ajatusta ja aikaa.

Valitse vastuullinen kasvattaja

Kun on tehnyt päätöksen siitä, minkälaisen koiran haluaa, on aika ottaa yhteyttä kasvattajaan ja tiedustella tulevia pentuja. Vaihtoehtoisesti myös eläinsuojeluyhdistyksiltä on mahdollista saada sekä pentuja että aikuisia koiria, mutta jos tietty rotu on mielessä, kannattaa kääntyä kasvattajan puoleen.

Kasvattajasta kannattaa aina varmistaa, että toiminta on laillista ja kasvattaja on kennelliiton jäsen. Vastuullinen kasvattaja haluaa myös varmistaa, että pentu on tulevaan perheeseen sopiva ja keskustelee pennun ostajan kanssa esimerkiksi tämän elämäntilanteesta ja tulevaisuudensuunnitelmista koiran suhteen. Tämä niin sanottu taustojen selvitys on kaikkien etu. Koirasta tulee myös tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan sen myynnistä kasvattajan ja ostajan välillä.

Sopeutuminen uuteen kotiin

Kun koira tuodaan uuteen kotiin alkaa sopeutuminen, oli kyse sitten aikuisesta tai pennusta. Kennelistä haetun pennun mukana on todennäköisesti saatu kasvattajalta ohjeita, joita kannattaakin noudattaa sillä kasvattaja tuntee rodun erityisen hyvin. Aikuisen koiran kanssa sopeutumiseen vaikuttavat aiemmat taustat, mutta kun koiraan on valmis käyttämään aikaa ja rakkautta, niistä saa mitä erinomaisempia kumppaneita.

Related Posts

ezy