Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira on erittäin monipuolinen rotu, ja sitä onkin sanottu maailman monipuolisimmaksi palveluskoiraksi, mikä ei varmastikaan yllätä ketään, joka on joskus ollut saksanpaimenkoiran kanssa tekemisissä. Saksanpaimenkoira on omistajlleen uskollinen, peloton ja älykäs rotu. Se on erittäin kestävä ja sopii niin erilaiseen urheiluun kuin aivotyöskentelyynkin. Siksi se on labradorin ja belgianpaimenkoiran ohella yksi suosituimmista viranomaiskoirista.

Saksanpaimenkoira on kuitenkin myös erinomainen perhelemmikki, joka usein viihtyy myös pienten lasten kanssa ja puolustaa laumaansa epäröimättä. Se vaatii omistajaltaan runsaasti määrätietoista, mutta lempeää ohjausta. Rotu saattaa olla melko itsepäinen, mutta toisaalta saavutettuaan omistajansa luottamuksen ja kunnioituksen, se tottelee tätä lähes herkeämättä. Tokossa saksanpaimenkoirat ovatkin varmoja kestomenestyjiä ja niillä on myös erinomainen keskittymiskyky.

Koulutus järjellä, ei voimalla

Saksanpaimenkoiran koulutus vaatii omistajalta pelisilmää ja osaamista. Saksanpaimenkoira oppii helposti sekä hyvät että huonot tavat. Koulutuksessa tuleekin olla kärsivällinen ja löytää juuri se oikea tapa motivoida omaa koiraa. Rotu on melko energinen, joten se vaatii myös omistajalta toimeilaisuutta ja aktiivista elämäntyyliä. Rodun vahtiviettiin tulee kiinnittää koulutuksessa huomiota, sillä oman lauman suojeleminen saattaa ilmentyä aggresiivisuutena tai epäluuloisuutena vieraita kohtaan. Saksanpaimenkoiran kanssa sosiaalistaminen tulee aloitta mahdollisimman varhain.

Saksanpaimenkoiran terveysongelmia on pyritty kitkemään

Saksanpaimenkoira on ollut hyvin suosittu rotu, joka on aikoinaan johtanut siihen, että jalostuksessa ei ole huomioitu terveyden kannalta olennaisia asioita. Tästä johtuen rodulla esiintyy nykyään jonkin verran perinnöllisiä vikoja, kuten verenvuototautia ja haiman vajaatoimintaa. Näitä ominaisuuksia on kuitenkin pystytty kitkemään valitsemalla jalostukseen terveitä yksilöitä. Rotu kuuluu lonkka- ja kyynärnivelten osalta PEVISA-ohjelmaan, jossa pyritään ehkäisemään näitä perinnöllisiä vikoja ja sairauksia.

Helppohoitoinen turkki

Saksanpaimenkoiria esiintyy pitkä- ja lyhytkarvaisena ja molempien turkit ovat kohtuullisen helppohoitoisia. Pitkäkarvaisen saksanpaimenkoiran turkkia tulee harjata hieman aktiivisemmin, mutta yleisesti turkki on helppohoitoinen ja säänkestävä. Karvoja irtoaa lähinnä keväisin.

Aktiivisen ihmisen rotu

Saksanpaimenkoira sopii ennen kaikkea aktiiviselle ihmiselle, joka on valmis käyttämään runsaasti aikaa koiran kanssa oleiluun ja koulutukseen. Hyvin koulutettuna ja runsaasti aktiviteetteja saavana se on todella monipuolinen ja uskollinen kumppani, josta tulee merkittävä osa ihmisen arkea.

Related Posts

ezy