Agility ja toko

Agility ja toko ovat suosituimpien koiraharrastuslajien joukossa ja niissä on mahdollista kilpailla jopa kansainvälisellä tasolla. Agilityssä mitataan koiran ketteryyttä ja nopeutta, ja siinä koira suorittaa erilaisen esteradan ennalta mainitussa järjestyksessä niin, että ohjaajan tulee omilla liikkeillään ja komennoilla ohjata koiraa etenemään esteissä oikeassa järjestyksessä. Agility testaa siis samalla myös koiran keskittymiskykyä ja mittaa koiran ja ohjaajan suhdetta.

Koirat on agilitykilpailuissa jaoteltu usein kokoluokkiin, joissa on kilpailusta riippuen kolme tai viisi eri vaihtoehtoa ja koirat asetetaan näihin luokkiin säkäkorkeuden mukaan. Näin esimerkiksi pienempi oman rotunsa edustaja voi olla eri luokassa kuin muut saman rotuiset.

Agility vaatii koiralta peruskäskyjen osaamista, kuten pysähtymistä ja omistajan luokse palaamista. Nämä ovat välttämättömiä, jotta rata saadaan suoritettua oikeassa järjestkysessä. Lisäksi siinä tarvitaan ketteryyttä, tasapainoa ja älykkyyttä. Kilpailuissa ovat menestyneet erityisesti tietyt rodut, kuten bordercollie, saksanpaimenkoira, australianpaimenkoira ja shetlanninlammaskoira. Näille roduille on ominaista ketteryys ja hyvä oppimiskyky, jonka lisäksi ne ovat melko energisiä. Agilityssä voi kuitenkin pärjätä mikä tahansa terve koira, kunhan koiran oma suorituskyky huomioidaan, eikä sitä painosteta liikaa. Monet koirat nauttivat luontaisesti erilaisten esteratojen selvittämisestä ja omistajansa kanssa yhteisestä tekemisestä. Agilityä varten ei myöskään ole pakollista lähteä kilpailukentille, vaan sitä on mahdollista harrastaa myös erinäisissä harrastuspaikoissa tai jopa kotona, kun vain käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Tokossa mitataan koiran suoritusta

Toko eli tottelevaisuuskoulutus on laji, jossa koira osoittaa hallittua käyttäytymistä ja kuuliaisuutta. Tokoilua voi suositella kaikille koiranomistajille ainakin jonkin verran, sillä perustottelavaisuus on kaikille koirille hyvä ominaisuus ja tekee niistä miellyttävämpiä lemmikkejä. Tokokilpailuissa tuomari arvioi sitä, miten koira suorittaa annetut käskyt, hallitsee opetetut liikkeet ja kuinka ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sujuu. Toko on hyvä aloituslaji, vaikka siinä ei haluaisikaan kilpailla, sillä siitä saa hyvän pohjan myös muille koiraharrastuslajeille.

Tokon kilpailuissa on neljä luokkaa, jotka ovat alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka. Koiran on suoritettava aina edellinen luokka ennen kuin voi siirtyä seuraavaan. Suorittamisella tarkoitetaan palkinnon saamista. Lisäksi koiran on siirryttävä seuraavaan luokkaan siinä vaiheessa, kun se on saanut kolme palkintoa edellisessä luokassa.

Tokokursseja järjestetetään lähes kaikissa paikallisissa koiraseuroissa ja yleensä ne vaativat sen, että koiran rokotukset ovat kunnossa. Toko asettaa rodullisesti vielä agilityä vähemmän vaatimuksia, sillä sen perustasoa pidetään tärkeänä kaikille koirille ja osallistuminen on suositeltavaa jokaiselle koiralle. Etulyöntiasemassa saattavat tokoilussakin olla ne koirat, joilla on nopea oppimiskyky ja suurempi miellyttämisen halu omistajaansa kohtaan, mutta oikeilla tekniikoilla hieman kovapäisemmätkin koirat oppivat kyllä vähintäänkin peruskäskyt. Lisäksi onnistumisen kokemukset kasvavat siinä vaiheessa kun itsepäisemmän koiran saa vihdoinkin oppimaan ja tottelemaan kaikki peruskäskyt.

Aivan alkuun kannattaa opettaa koiralle peruskäskyjä, kuten katsekontakti ja seuraaminen. Näitä voi harjoitella jo kotona ja se on jopa suotavaa. Tokoilu kannattaa myös vapaa-ajalla. Se kasvattaa koiran suhdetta ja luottamusta omistajaansa ja samalla koiran omistaja oppii koulutustaitoja ja mahdollisesti kärsivällisyyttä ja luovuutta. Omistaja voi oppia esimerkiksi uusia keinoja motivoida omaa koiraansa ja samalla koira oppii hyvää ja toivottua käytöstä.

Related Posts

ezy